Doel van een massage

Een massage wordt normaal ervaren als heel prettig en kan natuurlijk altijd ‘zomaar’ worden gegeven omdat het fijn is. Daarnaast heeft een goede massage vele ondersteunende lichamelijke functies. Juist daarom kan een massage heel goed met een specifieke bedoeling worden gegeven. Hieronder vind u een omschrijving van de mogelijke doelen van een massage.

Algehele ontspanning

Vaak zijn mensen zich niet (meer) bewust dat zij voortdurend te gespannen zijn. Ze zijn niet anders gewend dan dat hun lichaam wat stijf voelt en dat ze maagpijn of rugklachten hebben of ‘s ochtends vermoeid opstaan. Ook koppelen mensen hun klachten vaak niet aan hun situatie en stress. Het bekendste effect van massage is de diepe ontspanning die het teweeg brengt. Niets is lekkerder dan een goede massage na een drukke en stressvolle dag. Massage zorgt voor zowel een lichamelijke als een geestelijke ontspanning en is heerlijk om alle zorgen even los te laten en een moment helemaal voor jezelf.

Stimulatie

Als tegenpool van ontspanning kan massage ook worden ingezet voor stimulatie van spieren en doorbloeding. De massagetechnieken worden dan in een hoger tempo uitgevoerd. Deze stimulerende massages zijn voornamelijk ter voorbereiding bij sporten en/of andere intensieve bewegingen.

Ontstressen

Tijdelijke stress is geen probleem. Het kan zelfs nuttig zijn voor een korte periode van moeite. Ons lichaam beschikt over een stress-systeem waarmee we op lastige situaties adequaat kunnen reageren. Op dat moment gaat de hartslag omhoog, de bloeddruk neemt toe en de ademhaling versneld. Op dat moment gaan de stresshormonen cortisol en adrenaline in een hoog tempo door je lichaam. Echter deze situatie moet niet te lang aanhouden, omdat het systeem zich tegen je gaat keren. Slijtage en het verouderingsproces worden hierdoor versneld en het ziekteproces (disbalans /verslechterd immuunsysteem) neemt toe.

Zorg altijd voor een goede balans voor actie en rust. Het belang van rust is groot, omdat een lichaam alleen op dat moment kan herstellen. En massage kan je in dit proces enorm helpen.

Klachten behandeling


Massage wordt ook vaak ingezet om (spannings)klachten te verlichten. Klachten kunnen op vele manieren ontstaan, bijvoorbeeld door sport, werk of stress. Hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, nekklachten en ook veel andere klachten kunnen door massage sterk verminderen en verdwijnen.

Bij ouderdomsklachten

Wanneer je ouder wordt, dan neemt de stijfheid van de spieren en gewrichten toe. Het is dan uiterst belangrijk deze zoveel mogelijk te blijven bewegen en soepel te houden. Een massage helpt in de proces het lichaam goed in conditie te houden en de spieren en gewrichten soepel te houden. Doordat er met olie wordt gewerkt is het ook nog eens goed voor de huid.

Bij blessures

Mensen die veel sporten hebben vaak last van gespannen spieren en spierpijnen. Een sportmassage helpt de spieren te versoepelen en het genezingsproces na zware inspanning te versnellen, zodat een sporter niet belemmerd wordt door spierklachten.

Genezing

Regelmatige massage versterkt het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Er volgt ontspanning, afvalstoffen worden verwijderd en de bloeddoorstroming wordt verbeterd, waardoor klachten sneller kunnen genezen. Ook wordt door massage endorfine en oxytocine gestimuleerd,. Deze lichaamseigen stofjes verminderen stress en verhogen je geluksgevoel.

Reiniging

Een massage stimuleert de algehele doorbloeding. Tijdens de massage verwijden de bloedvaten zich.Dit is zichtbaar doordat de huid wat rood wordt. Dat maakt het mogelijk dat er meer bloed gaat stromen. Des te meer bloedcirculatie, des te meer afvalstoffen uit het lichaam verwijderd kunnen worden en hoe meer zuurstof aangevoerd wordt, waardoor men zich veel energieker voelt. Een massage stimuleert ook de lymfestroom. Zo komt er meer lymfevocht langs de lymfeklieren die lichaamsvreemde stoffen filteren en afvoeren. Daarom is goed water drinken na een massage van groot belang.

Bewustwording

Massage maakt je bewust van je lichaam en emoties, waardoor je beter in contact kan komen met je gevoel en je kracht. Op zowel emotioneel als fysiek niveau zal massage zorgen voor een energieker en sterker lichamelijk welzijn. De doorstroming van energie zal als gevolg van massage aanzienlijk verbeteren. Je voelt je daardoor vitaler en energieker.

Genieten

Genieten is een heel belangrijk aspect van massage. Even tijd en aandacht speciaal voor jezelf, zonder alle energie vragende prikkels uit onze normale leef- en werkomgeving. Een heerlijk moment voor jezelf.